Gezocht: Grond voor regeneratieve boerderij

Kim en Corné van ’t Hoenderdal hebben een ideaal. Zij willen een regeneratieve boerderij opzetten in de buurt van Alkmaar. Kim en Corné hebben 2 kinderen Juliette (7) en Aron (0). Kim heeft haar eigen fotografie bedrijf. Corné werkt als (sales)engineer voor een bedrijf in de automatisering in de agrarische sector. “Jet is 7 gaat naar school en is altijd bezig met grappen en vermaak. Aron is in januari geboren. We zijn een gezin met een ideaal”.

Wat is een regeneratieve boerderij?

Corné: “De regeneratieve boerderij gaat verder dan biologisch of biodynamisch. Het doel is om de aarde, de natuur te herstellen. Dat is niet alleen duurzaam maar tevens herstellend voor de bodem, de dieren, de biodiversiteit en de mens. Door regeneratief en biodivers te boeren kun je overal ter wereld boeren, iedereen voeden met een voedzaam en helend dieet en kale vlaktes omzetten naar het paradijs zoals het ooit was. Tevens zorgt deze manier van boeren ervoor dat de CO2 weer wordt opgeslagen in de bodem en in de planten van biodiverse graslanden en eetbare bossen. We gaan uit van een ‘no dig approach’. Dit betekent dat we de grond niet omploegen maar composteren. In combinatie met agroforestry of strokenteelt moet het mogelijk zijn. Ik zie het al voor me: grasland omringd door moestuinen en notenbomen”.

Hoe willen jullie dat doen?

“ We willen dit bereiken door de onderstaande 8 punten na te streven:

 1. Door de aarde bedekt te houden om zo de verspilling van water en voedingsstoffen tegen te gaan.
 2. Door de bodem te herstellen en in balans te brengen. Hierdoor zullen de planten, insecten en dieren die hierop leven ook in balans komen.
 3. Door elke dag bezig te zijn om de ultieme leefomgeving voor een gezonde bodem te creëren.
 4. Door gebruik te maken van de eeuwen oude systemen van de natuur (biodiversiteit en complexiteit zodat er een uitgebalanceerd ecosysteem ontstaat).
 5. Door bij problemen (lees uitdagingen/plagen) deze niet te onderdrukken maar te onderzoeken en juist iets toe te voegen.
 6. Door dieren te laten grazen op hun natuurlijke manier zoals dit ook gebeurt op de savannes = holistisch grazen*.
 7. Door de dieren elke dag hun eigen eten te laten uitzoeken zodat zij kiezen wat zijzelf op dat moment nodig hebben, waardoor geen medicatie nodig is.
 8. Door met dieren samen te werken in plaats van deze te willen controleren.

Op deze manier willen we de burgers, boeren en overheden laten zien dat het mogelijk is om zonder chemicaliën te werken, gezonde dieren te houden, het voedzaamste eten te verbouwen én winstgevend te zijn. Er zijn al meerdere pioniers in het buitenland die dit al succesvol doen, zoals Joel Salatin en Richard Perkins. Wij willen deze manier van boeren naar Nederland halen en laten zien dat het hier ook toepasbaar en functioneel is. Het belangrijkste is het herstel van de bodem met al zijn micro-organismes die aarde behoort te bevatten. Het genereren van enorme biodiversiteit in zowel planten als dieren en lokale afzet van het meest voedingsrijke en uitgebalanceerde voedsel wat je kunt vinden. We willen een financieel florerend bedrijf neerzetten zodat het een inspiratie is voor de huidige landbouw én volgende generaties. Het idee om een boerderij te hebben, hebben we al een hele tijd. De planning was over een jaar of 20 maar omdat het idee bleef kriebelen hakten we een half jaar geleden de knoop door. We doen het nu! Voor de aarde, voor ons gezin, voor de boeren, voor de burgers en voor volgende generaties. Ik heb een uitgebreide berekening gemaakt waaruit blijkt dat het ook financieel prima te doen is”.

Wat is jullie doel?

“De wereld als één geheel laten zien. Zorgen voor deze planeet. Wij willen laten zien dat regeneratief boeren niet zweverig of alleen idealistisch is maar dat het ook financieel rendabel is. Dat het anders kan. We willen laten zien dat een boerderij niet alleen een mooie werkplek is maar ook een plek voor educatie en connectie. Een plek waar lokale mensen elkaar leren kennen en hun kennis delen. Een ruimte voor cursussen en workshops over regeneratief boeren/(moes)tuinieren, oude kookkunsten, gezondheidsleer en permacultuur. Wij willen lokaal 200 gezinnen voeden met het voedzaamste voedsel uit de regio”

Wat hebben jullie nodig om dit initiatief te kunnen verwezenlijken?

 1. 27 ha grond waarvan 18 ha te begrazen land, 2 ha intensieve moes-, kruiden-, en bloementuin, 2 ha voedselbosstroken verspreid over het terrein en 5 ha verwilderd land. In de gemeente Heerhugowaard, Langedijk, Alkmaar, Castricum, Heiloo, Bergen of Schagen.
 2. Een woning of een woonbestemming op of naast de locatie (mogelijkheid tot alternatief, off-grid).
 3. Een flexibel beleidsplan m.b.t. het veranderen van het landschap. Denk aan stroken/bosranden teelt, waterpoelen, natuurlijke oevers, kassen en vermeerderen van biodiversiteit.
 4. Startkapitaal om de eerste systemen aan te leggen.

Kun jij Kim en Corné op weg helpen? Steun dan dit initiatief. Neem contact op met Corné van ’t Hoenderdal via ct.hoenderdal@outlook.com of 06-11166884

Wil je meer weten over regeneratieve landbouw? Dan zijn deze filmpjes wellicht interessant om te bekijken: Kiss the ground en The biggest little farm”

*Holistisch grazen: Dé manier van het managen van vee op weilanden zoals het ook in de natuur gaat. De dieren staan in verband met roofdieren op een klein oppervlakte en verplaatsen elke dag door het opraken van voedsel en hun eigen ontlasting. Zo wordt het grasland in een korte tijd flink gebruikt en bemest waarna er vervolgens een lange tijd rust overheen gaat. Zo ontstaan de meest vitale graslanden en wordt er elke keer weer CO2 in de bodem opgeslagen.

Deel dit artikel met anderen!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-mail