De Noorderhoeve

In het Noord-Hollandse plaatsje Schoorl, vlak langs de duinen, ligt bio-dynamische zorgboerderij De Noorderhoeve. Een plek waar cliënten met een beperking zich kunnen ontwikkelen en op een zo natuurlijk mogelijke manier pure voedselproducten maken. Iedereen heeft hier een persoonlijke taak, die helemaal past bij de eigen interesse en mogelijkheden. Er wordt gewerkt vanuit de antroposofische filosofie. Een holistische blik op de mens en alles om ons heen staat hierin centraal.

Zorg- en leerboerderij


De Noorderhoeve is een idyllische oase waar biodiversiteit de ruimte krijgt. Op de boerderij vind je onder andere een groente- en kruidentuin die in stroken is aangelegd, rommelhoekjes waar bijen en andere insecten zich zomers te goed doen aan de nectar van bloeiende bloemen, een kruidenrijk grasland waar koeien van oude Hollandse rassen op grazen en een heuse ambachtelijke zuivelwerkplaats waar van de melk van de eigen koeien onder andere yoghurt en hangop wordt gemaakt. Naast de boerderij staan een aantal woningen. Daar wonen een aantal cliënten onder begeleiding van zorgmedewerkers. David Borghouts is een van die zorgmedewerkers en tevens hoofd veehouderij: ‘Het is in het begin wel even wennen om op je werk te wonen met de cliënten samen, maar ik heb het hier heel erg naar mijn zin en ik geef mijn koeien en mijn mensen graag de aandacht die ze nodig hebben. Ook als dat in de avond is.’

Ruimte voor de koe


De mest van de koeien wordt gebruikt om het grasland en de groentetuin te bemesten en de kruiden en grassen uit de wei dienen als voer voor de loeiende vrienden. Door de natuurlijke en gevarieerde voeding die de koeien krijgen, en door het te mengen met stro, stinkt de mest niet. Bijzonder om te zien is dat de koeien hun hoorns behouden. Vaak worden deze verwijderd om te voorkomen dat ze elkaar ermee beschadigen. Doordat er veel ruimte is, is dat hier niet nodig. Dit is ook beter voor de koe omdat de hoorn een belangrijk onderdeel van het lichaam is. Het schijnt dat het verwijderen van hoorns een negatief effect heeft op de klauwgezondheid (de poten) van het dier. Daarover lees je hier meer.

Lokale afzet


De producten die op de boerderij worden gemaakt worden allemaal in een korte keten afgezet en door de werknemers en cliënten zelf bij horeca en winkels in de buurt gebracht. Ze gaan bijvoorbeeld naar de lokale natuurwinkel, maar ook naar sterrenrestaurant Merlet, waar speciale rassen groenten voor worden geteeld, zoals de ronde courgette. Ook restaurant de Zilte Zoen is enthousiast afnemer van de Noorderhoeve. Zij verkopen onder andere hamburgers die van het vlees van de koeien wordt gemaakt en omdat zij graag al hun eieren bij de Noorderhoeve vandaan zouden willen halen, hebben zij een Crowdfund-actie opgezet voor een tweede kippenkar voor de boerderij.

Anders kijken


Jeroen Hak, die hoofd groentetuin is bij de Noorderhoeve, begrijpt dat de manier van werken zoals bij de Noorderhoeve niet voor iedereen is weggelegd en dat hoeft ook niet. ‘Wij laten graag zien hoe het kan. Door middel van rondleidingen maken we mensen bewust van de mogelijkheden en de kracht van de natuur op de boerderij. Meerdere sterrenchefs zijn hier al geweest. We verwachten niet dat iedereen ineens bio-dynamisch gaat werken, maar willen ook boeren inspireren om eens anders naar hun percelen en hoe ze hiermee omgaan te kijken.’

Jong geleerd..


In de groentetuin staat een rand met tarwe. Dit is ingezaaid door leerlingen van de Vrije School in de buurt. Zij komen regelmatig op de Noorderhoeve en leren hier in de praktijk hoe de zaadjes zich ontwikkelen tot volgroeide granen en hoe ze er uiteindelijk een brood van kunnen maken. Naast de leerlingen van de Vrije School, komen ook klassen van andere basisscholen in de omgeving af en toe kijken hoe het er op de boerderij aan toe gaat. ‘Het is ontzettend leuk, en belangrijk, om kinderen te leren waar hun eten vandaan komt. Als ik na een bezoek van de juf terug hoor dat de kinderen op de terugweg onderweg al hebben gepeuzeld en genoten van de nog rauwe gele bietjes die ze hebben meegekregen, dan geeft mij dat voldoening.’ Aldus Jeroen. Het zijn overigens niet alleen basisscholen die als onderdeel van een educatieprogramma de Noorderhoeve bezoeken. Studenten van het Clusius College krijgen ook praktijklessen op deze boerderij.

Je kunt de Noorderhoeve tegenkomen wanneer je wandelt via de paden van Wandelnetwerk Noord-Holland. Ook is er een fietsroute waarin de boerderij, samen met andere bio-highlights, een leuke stop vormt (grote fietstassenroute nr. 5). Op het terrein bevindt zich een kleine camping waar je een heel seizoen kunt kamperen.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?