Milieubende laat kinderen oplossingen zoeken

De Milieubende is theater in de klas en interactieve workshop ineen. De acteurs van De Milieubende dagen kinderen uit groep 7 en 8 uit om mee te denken over oplossingen voor milieu- en klimaatproblemen. Door daadwerkelijk in actie te komen, veranderen de leerlingen in echte Milieuhelden.

De Milieubende is een ontzettend leuk project voor groep 7 en/of 8, dat educatie op het gebied van milieu en duurzaamheid combineert met theater in de klas.

Twee acteurs van de Milieubende overvallen de klas, zetten alles aan de kant en spelen de voorstelling ‘Er zijn nog noedels!’. Hierdoor zitten de kinderen meteen op het puntje van hun stoel. Dan volgt een inspirerende workshop. Met een psychologische test ontdekken de kinderen welk type held ze zijn: een dromer, denker, doener of roeper. Wat je ook bent, je bent een deel van de oplossing!

Met ‘Het kleine handboek voor grote daden’ en een digitale lesomgeving kunnen de leerlingen aan de slag om het Milieuheldenboek te vullen met ideeën en acties voor een duurzame wereld. Door dit boek in te sturen, doet de klas mee aan de wedstrijd ‘Word een Milieuheld!’. Drie klassen worden uitgenodigd om de ideeën en acties aan elkaar te presenteren tijdens een feestelijke prijsuitreiking. Een deskundige jury bepaalt uiteindelijk welke klas zich de nieuwe Milieuhelden mag noemen.

Steeds wisselende opdrachtgevers financieren de Milieubende, zoals de WakaWaka Foundation, de ASN Bank, de Triodos Foundation of de gemeente waar ze spelen.

Haarlemmer Maurits Groen is oprichter van de Milieubende: “Het is fantastisch om te zien hoeveel kinderen we in 10 jaar bereikt hebben met de Milieubende. In het begin moesten de acteurs nog uitleggen wat het Milieu was maar inmiddels weten kinderen heel veel over het klimaat en duurzaamheid. Ze komen met fantastische ideeën en oplossingen. Ze zijn niet allemaal uitvoerbaar maar dat geeft niet. Ze denken er in ieder geval over na. En elke handeling die ze na ons bezoek anders doen is meegenomen. Dat is geweldig en ik ben blij dat wij daar een steentje aan bij kunnen dragen”.

“Er zijn nog noedels” is geschreven door Moniek Merkx, artistiek leider van voorheen Theatergroep Max., een jeugdtheater in Delft, nu artistiek directeur bij Maas Theater en Dans in Rotterdam. Ze raakte geïnspireerd door Maurits om een voorstelling over het milieu te maken voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. En ze bedacht daarvoor een ingenieus concept. Ze wilde kinderen vooral ook motiveren om zelf oplossingen te bedenken en in actie te komen. De bij­behorende workshop kreeg de titel ‘Hoe word ik een milieuheld?

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?