Studieclub in Beemster duikt eigen bodem in

In 2020 is, op eigen initiatief van 15 veehouders in de Beemster, een studiegroep opgericht om meer kennis op te doen van regeneratieve landbouw. Hoe kun je een gezondere bodem creëren die minder afhankelijk is van inputs en beter in balans is? Zorgt dat voor gezonder ruwvoer en gezonder vee? En hoe kun je dat integreren binnen je bedrijfsvoering?

Na enkele kennisbijeenkomsten, met o.a. René Jochems van Groeibalans, duikt de club nu letterlijk de eigen bodem in. Bij alle deelnemers zijn in november grondmonsters genomen voor een uitgebreide bodemanalyse.

Deze grondmonsters worden gebruikt voor een bodembalans analyse, een chroma en een nova bioscan. Deze drie analyses gecombineerd, geven goed de staat van de bodem weer. Als de uitslagen binnen zijn, worden er individuele adviesgesprekken ingepland. In deze gesprekken worden de analyses doorgenomen en komt de behoefte van de eigen bodem aan bod. Goede handvatten om met o.a. de bemesting meer maatwerk te leveren aan de bodem.

Deze studieclub wordt mede mogelijk gemaakt door individuele Sabe-vouchers via RVO, Provincie Noord-Holland, Gemeente Beemster, Rabobank, Water, Land & Dijken en Cono Kaasmakers

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?