Scholen ontwerpen voedselbos

Dit schooljaar doen er verschillende middelbare scholen in Noord-Holland mee met de scholierenchallenge ‘Ontwerp een voedselbos’. Leerlingen van het Keizer Karel College uit Amstelveen zijn als eerste begonnen. Ze onderzoeken hoe je op 1 hectare grond een voedselbos inricht, waardoor een gezin van 4 nooit meer naar de supermarkt hoeft.

De leerlingen gaan in groepjes aan de slag met het ontwerpen van een voedselbos. Ze onderzoeken de beste plantencombinaties, grondsoorten en indelingen. Ze denken niet alleen na over voedsel, maar ook hoe ze op andere manieren zelfvoorzienend kunnen zijn. Bijvoorbeeld door energie op te wekken met zonnepanelen of zelf cosmetica te maken. Eindresultaat is een verslag, een maquette én er wordt een heuse VR-omgeving gebouwd. Een project met veel mogelijkheden, vindt 1 van de leerlingen.

Ook de docent is enthousiast: “Leerlingen denken na over verspilling, plantaardig eten en hoe ze anders kunnen leven. Dat niet alles uit de supermarkt hoeft te komen bijvoorbeeld.” Wie maakt het beste ontwerp voor een voedselbos? Op 28 juni organiseert de provincie voor de winnaars van alle scholen een finale op het provinciehuis. 

Video: leerlingen van het Keizer Karel College uit Amstelveen werken aan hun eindproducten

kijk in deze video hoe leerlingen een voedselbos maken

Ook meedoen?

De provincie heeft een kick-off video gemaakt waarin een expert uitleg geeft over het voedselbos en verder ingaat op de opdracht voor de leerlingen. Elke school die meedoet zoekt een expert die kan helpen met begeleiden. Daarnaast gaan scholieren zelf op zoek naar een geschikte locatie in de provincie Noord-Holland, bijvoorbeeld in de buurt van de school. Om inspiratie op te doen kunnen de leerlingen ook een bestaand voedselbos bezoeken. Het Lely lyceum in Amsterdam, Metis Montessori in Amsterdam, Jan Arentszcollege in Alkmaar, Bonhoeffer College in Castricum en Atlas College in Hoorn doen dit schooljaar ook mee.

Ook meedoen? Lees meer over de scholierenchallenge

Scholierenchallenge

Tijdens de Scholierenchallenge strijden groepjes scholieren van verschillende scholen met elkaar om het beste idee. Ze bedenken slimme oplossingen voor vraagstukken. De scholierenchallenge is een onderdeel van het Scholierenprogramma Baas van Noord-Holland. Met dit programma wil de provincie zoveel mogelijk jongeren bereiken en hen kennis laten maken met politiek en het werk van de provincie. Door de scholieren op deze manier uit te dagen leren ze in korte tijd veel over het belang van biodiversiteit, alternatieve landbouwmethoden en voedsel. 

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?