Proeven, zien en horen – Eerste ondernemers deelden hun verhaal

Er is veel geproefd en geleerd tijdens Dutch Food Week in het bedrijfsrestaurant van Provincie Noord-Holland. Drie verschillende Noord-Hollandse voedselondernemers deelden hun producten en hun verhaal met de medewerkers van de Provincie en cateraar Eurest Services. Voor ieder bezoek verwerkte Eurest Services de producten van de ondernemer ook in het menu van de dag. Het is het begin van een langere reeks. Ook de komende maanden nodigen Provincie Noord-Holland en Eurest Services diverse keren voedselondernemers uit om in het restaurant te komen en hun verhaal te delen.

Een impressie – Drie verschillende ondernemers met drie verschillende producten


Op maandag kwam Ted Vaalburg op bezoek. Ted is Knolselderij-, aardappel- en pompoenteler in Zuidschermer. Hij nam zijn knolselderij mee. Zelfs een op een stok, ter aankleding. Op het menu: Knolselderijsoep en Ovaalburgers. De Ovaalburger is een veganistische knolselderijsnack die Ted heeft ontwikkeld. “Knolselderij is een heel veelzijdig product, het is jammer dat veel mensen bij deze groente alleen aan snert denken.” Vertelt Ted, die eraan toevoegt: “Knolselderij is ook lekker op de bbq en zelfs rauw goed te eten.” Waarna hij een stukje van een knol afsnijdt om te laten proeven.


Op dinsdag liet Ruud Slagter, van het familiebedrijf P.N. Slagter in Andijk, iedereen kennismaken met bloemkolen in allerlei kleuren, en een opvallend kleine variant. “De kleine bloemkool wordt bijvoorbeeld gebruikt in de vers pakketten die steeds meer in de supermarkt verkrijgbaar zijn. De gekleurde varianten; paarse bloemkool, oranje bloemkool en de groene romanesco zijn vooral populair in de wat luxere restaurants.” Aldus Ruud. Op het menu in het bedrijfsrestaurant: bloemkoolomelet, bloemkoolsoep en salade met bloemkool. Zelf eet Ruud zijn bloemkool trouwens het liefst ‘op z’n Hollands’ geprakt.




Donderdag waren Erik Boele de Zeeuw en Michiel de Ruiter op bezoek. Samen bestieren zij De Oesterzwammerij in Bloemendaal en hebben daarmee een circulaire toepassing voor koffieprut uit Haarlem en omgeving gecreëerd. Erik: “De prut is een perfecte voedingsbodem voor de oesterzwam en het is dus zonde om dit weg te gooien.” Op het menu: oesterzwammensoep, oesterzwamkroketten en -bitterballen, en hartige taart.


De verhalen – Duurzaamheidsuitdagingen, personeelstekort en locatieknel


De ondernemers die in het restaurant op bezoek waren hebben allen een passie voor hun product en zijn innovatief. Ze hebben zowel zorgen als oplossingen voor de toekomst.

Ted Vaalburg teelt zijn groenten al zoveel mogelijk biologisch, maar vraagt zich af hoe we voldoende voedsel van voldoende kwaliteit kunnen garanderen als gewasbeschermingsmiddelen straks in de hele agrarische sector niet meer mogen worden toegepast.

Bloemkoolteler Ruud Slagter ligt wakker van het personeelsprobleem dat op dit moment veel agrariërs, inclusief het bedrijf van zijn familie, treft. In de uren dat hij wakker ligt denkt hij echter ook direct aan mogelijke oplossingen. Die ziet hij onder andere in robotisering. Het is niet de enige uitdaging die zijn aandacht heeft. Samen met collega bloemkoolteler Wim Reus uit Hem en Provincie Noord-Holland, onderzoekt Slagter of onder andere de bodemkwaliteit en de onder- en bovengrondse biodiversiteit op het boerenland bevorderd kunnen worden door anders om te gaan met mest dan de huidige richtlijnen voorschrijven. Klik hier voor meer info over deze pilot.

Erik Boele de Zeeuw en Michiel de Ruiter zitten in een onzekere periode omdat het pand waarin zij hun kwekerij hebben gevestigd gesloopt gaat worden. Toch focussen ze zich onvermoeid op dat waar zij aan willen bijdragen: een circulaire en sociale economie. Met hun eigen product uit hergebruik, maar ook door samen te werken met opleidingskeukens waar jongeren die in het reguliere onderwijs zijn uitgevallen een nieuwe kans krijgen en door het uitwerken van ideeën zoals de Green Deel bus: een manier om elektrisch transport betaalbaar te maken voor kleine duurzame ondernemers die af en toe iets moeten vervoeren.

Achtergrond
De provincie heeft ambities voor een duurzamer voedselsysteem. Deze worden beschreven in de Voedselvisie 2020-2030. Het aangaan van duurzaamheidsuitdagingen op het boerenland zijn deel van de visie, maar ook Korte Ketens en meer eten van dichtbij.
Pratice what you preach, luidt een bekend spreekwoord. Eind vorig jaar was het dan ook vanzelfsprekend voor Gedeputeerden Ilse Zaal en Zita Pels om de Green Deal Duurzame Catering te tekenen. Hierin spraken het ministerie van LNV en provincies af zich meer in te zetten voor meer lokaal geproduceerd voedsel in restaurants van de overheid.
Sindsdien zet Eurest Services geholpen door Greendish, stappen om het aanbod in het bedrijfsrestaurant verder te verduurzamen. Daarnaast nodigen Provincie Noord-Holland en Eurest Services de komende maanden voedselondernemers uit om in het restaurant langs te komen en hun verhaal te vertellen. Hiervoor hebben zij samen een oproep gedaan via het netwerkplatform Boer en Business in Balans. Het is een manier om de afstand tussen boer en burger, in dit geval de medewerkers, te verkleinen.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?