In het centrum van Haarlem bevindt zich sinds korte tijd een pionier op het gebied van de korte keten: Oogst, een onbemande supermarkt. In dit blog lees je een interview met Fennie Lansbergen, de oprichtster van Oogst.
Het verhaal achter Oogst
Ironisch genoeg deed Fennie Lansbergen haar inspiratie voor Oogst niet op om de hoek, maar juist helemaal in Kenia. Daar heeft Fennie een tijd lang gewerkt aan het opstarten van kleine bedrijven die een positieve impact wilden maken. Fennie vertelt: ‘We focusten met name op het verminderen van voedselverlies in de groente- en fruitketen, maar we zagen ook dat er heel veel problemen waren op het land door klimaatverandering. Daar is het zaadje geplant en ben ik me gaan verdiepen in regeneratieve landbouw.’ We spoelen even door naar mei 2022, wanneer in Leiden de eerste winkel van Oogst wordt geopend. Al snel gaat het goed met de winkel en wordt er een tweede vestiging in Woerden geopend, en nu dus ook een in hartje Haarlem.
Geen personeel, wel persoonlijk
Oogst is een onbemande winkel: de deur van het pand kan via een app op een smartphone geopend worden. In diezelfde app vinken klanten vervolgens de producten aan die ze in hun mandje stoppen. De klant krijgt het vertrouwen van de medewerkers om zelf groenten en fruit correct af te wegen en alle producten aan te vinken in de app. Toch zijn klanten niet vaak alleen in de winkel: hoewel de winkel onbemand kan draaien, zijn Fennie en franchisenemer Femke vaak aanwezig om klanten op weg te helpen en een oogje in het zeil te houden. Ook geven de medewerkers graag tekst en uitleg bij de verschillende producten die in het schap liggen.
(tekst gaat verder onder de afbeeldingen)
De waarde van regeneratieve principes
Bij Oogst gaat het niet alleen om wat er in de schappen ligt, maar vooral om hoe het geproduceerd wordt. Leveranciers worden zorgvuldig geselecteerd. Biologisch produceren is geen vereiste om leverancier te mogen worden, maar wel een grote pré. ‘Soms gaan onze leveranciers nog verder dan het biologische predicaat, of voldoen ze net niet aan de eisen om zichzelf biologisch te mogen noemen,’ aldus Fennie. Daarom vragen ze bij Oogst niet om keurmerken als voorwaarde om leverancier te worden: ‘We zoeken naar boeren die met het regeneratieve gedachtegoed werken. Dus mensen die stilstaan en bedenken op welke manier we het leven in de bodem en de bodem zelf kunnen herstellen en vergroten’. Ben je agrariër en zie jij mogelijkheden voor samenwerking met Oogst, of wil je zelf ook een vestiging open? Laat het Fennie weten!
Naast de regeneratieve principes, is Oogst natuurlijk een schoolvoorbeeld van de korte keten. Op de website van Oogst kun je zelfs bekijken van welke boerenbedrijven de producten vandaan komen. Meer weten? Kijk op de website van Oogst, vergeet niet de app te downloaden (hier voor Apple, hier voor Android) om te winkelen en kom snel langs in de winkel in de Gierstraat 14 in Haarlem. Op woensdag en zaterdag is er sowieso personeel aanwezig om je op weg te helpen.