Van een bureau voor IT-specialisten naar voor een korte voedselketen op de kisten
Omar en Adam willen lokaal eten zo makkelijk mogelijk maken voor zowel de boer als de consument en de verbinding tussen de twee versterken. Een aantal jaar hadden de twee vrienden een recruitmentbedrijf gericht op de IT sector. De coronapandemie heeft ze het zetje gegeven om aan een nieuwe uitdaging te beginnen: DeLokaleBoer.nl.
Dat er veel voedsel van ver wordt ingevlogen en verscheept hebben ze nooit begrepen. Adam: “Nederland staat juist wereldwijd bekend om de goede grond en de kwaliteit van agrarische producten.”
Vele avonden samen koken na het werk in Amsterdam begonnen met een bezoekje aan de supermarkt; de meest zichtbare en gangbare plek om voedsel te kopen in de stad. Daar ergerden Omar en Adam zich groen en geel aan de hoeveelheid versproducten van ver en het beperkte aanbod van lokaal. Omar, die is opgegroeid tussen de boerderijen in West-Friesland, vraagt zich af of ‘we’ het in sommige opzichten vroeger niet beter deden: “Er worden tegenwoordig producten van ver ingekocht terwijl veel daarvan ook in Nederland geteeld worden en de verbinding met de makers van ons voedsel is, nu men bijna alles bij supermarkten koopt, ook ver te zoeken.” Waarop hij vervolgt: “Mijn overgrootouders hadden melkvee en mijn overgrootoma bracht vroeger op de fiets over de dijk, zelf de melk bij de mensen thuis. Eigenlijk voelt die directe verkoop van de boer aan de consument veel logischer. Het is toch fijn om te weten waar je eten vandaan komt?”
Boeren zouden, als het aan Omar en Adam ligt, veel zichtbaarder moeten worden voor de consumenten in hun regio. Adam: “Consumenten weten vaak niet wat er allemaal in de buurt wordt geproduceerd of waar ze de lokale producten kunnen kopen, al zijn er wel mogelijkheden. Ook weten veel mensen niet meer hoe, en in welk seizoen, versproducten eigenlijk groeien, of hoe producten gemaakt worden. Dat laat zien hoe ver we van de oorsprong van het eten op ons bord afstaan.”
(tekst gaat verder na afbeeldingen)
Een platform voor boer en consument
Om boeren en consumenten bij elkaar te brengen hebben Omar en Adam DeLokaleBoer.nl opgezet. DeLokaleBoer.nl is een website waar boeren zich bij aan kunnen sluiten, waar hun verhaal wordt verteld, hun boerderij in beeld wordt gebracht, en zij direct hun producten aan de consument kunnen verkopen tegen een eerlijke prijs. Omar: “Dat ook het verhaal vertelt wordt is belangrijk. Duurzaamheid op het bedrijf moet daarin bijvoorbeeld een plekje krijgen. De consument moet kunnen zien welke keuzes de boer maakt en welke stappen hij/zij zet.”
“We nemen zoveel mogelijk uit handen, zodat de boer kan blijven doen waar hij of zij goed in is en wat hij of zij leuk vindt. Het voorraadbeheer en de betalingen gaan digitaal. De boer kan daarnaast zelf bepalen wanneer consumenten welkom zijn om producten af te halen. Zo is het met de dagelijkse werkzaamheden te combineren.” Aldus Omar. Omdat juist de directe verbinding tussen de consument en de boer, en daarmee de oorsprong van het voedsel, hoog in het vaandel staat, gebeurt het afhalen op de boerderij en niet in een ophaalhub.
Het moet betaalbaar zijn
Om de boeren en consumenten met hun platform te kunnen bedienen, vragen ze een klein maandbedrag óf percentage van de prijs per bestelling, afhankelijk van wat het beste bij de situatie van de boer past. Adam: “Het moet betaalbaar zijn, zowel voor de boer als voor de consument, en dat kan ook.”
Ambitieus
Voor het uitwerken van hun idee en het onderzoeken van de haalbaarheid ervan hebben de vrienden een subsidie ontvangen van Provincie Noord-Holland (MIT). Ze zijn ambitieus: “We willen dit echt groot maken. Met een optie voor afhalen bij de boer en later wellicht ook met de mogelijkheid tot bezorgen. Hoewel we een grote meerwaarde zien in de ontmoeting op de boerderij, merken we namelijk dat gemak onmisbaar is als je een grote groep consumenten wilt aanspreken. En dat willen we, want lokaal eten zou iedereen eigenlijk moeten kunnen en willen doen. We beginnen in de regio’s Alkmaar, Schagen, Zwaagdijk, Amsterdam en Haarlem en werken aan landelijke zichtbaarheid. Daar kunnen we nog hulp bij gebruiken. We maken graag kennis met mensen die onze visie delen of tips voor ons hebben.” Zegt Omar. (info@delokaleboer.nl)
De website moet nog worden gelanceerd. Geïnteresseerde boeren kunnen zich wel al aanmelden bij DeLokaleBoer.nl. De eersten hebben dat al gedaan.