De gezonde smikkelweek

De gezonde smikkelweek laat ruim 11.000 Noord-Hollandse kinderen een week lang groenten ontdekken en op een speelse manier proeven.

Een gezonde start in het leven is belangrijk voor ieder kind. Veel kinderopvangorganisaties besteden aandacht aan gezonde voeding en voedingseducatie. Maar om hier concreet, frequent én met plezier voor kinderen mee aan de slag te gaan, dat kan uitdagend zijn. Daarom organiseert de sociale onderneming Spoony, met een subsidie van Jong Leren Eten Noord-Holland, de Gezonde Smikkelweek!

Leren door te doen


De gezonde smikkelweek vindt plaats in de week van 12 t/m 16 juli. De belangstelling is zo groot, dat maar liefst 120 buitenschoolse opvanglocaties (BSO’s) deelnemen. 11.422 kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar gaan op de BSO’s ervaren hoe leuk, leerzaam én lekker het is om met groente aan de slag te gaan. Dat doen ze door zelf te koken en met behulp van innovatieve eetspelletjes. Het varieert van het maken van wortel-kwark bolletjes en je eigen ‘topsoep’ met vers geplukte kruiden, tot een zintuigenspel waarbij ze allerlei vreemde groenten gaan ontdekken – van chioggia biet tot paarse wortel.

Prijswinnaar op bezoek bij de teler


De BSO die het meest inspirerend communiceert over haar groenten-avontuur, wint een volledig verzorgd uitje naar een teler. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Noord Hollandse streekproductenleverancier ProeVkantoor, die tevens een deel van de inkoop en distributie van de pakketten voor zijn rekening neemt. In het zuidelijk deel van de provincie wordt het pakket geleverd door Van Kekem Fruit.

Foto: Gedeputeerde Ilse Zaal (rechts) overhandigde op 12 juli het eerste kratje groentenpret aan BSO Babino Hannie Schaft in Zaandam

Werkt dat, zo’n Smikkelweek?


Een onderzoek – uitgevoerd in samenwerking met Louis Bolk Instituut – gaat uitwijzen of dit een effectieve en aantrekkelijke manier is om voedseleducatie en gezond eten in te zetten op een BSO.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?