Dat kan anders – Verpakkingsmaterialen in de horeca

Provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland nodigen horecaondernemers en ketenpartners, zoals producenten, groothandelaren/leveranciers en afvalverwerkers uit om samen verpakkingsproblemen om te zetten naar kansen; Heb jij als horecaondernemer te maken met een berg verpakkingsmaterialen, waarvoor je ook nog eens flink moet betalen om ze te laten afvoeren? Of wil jij als leverancier/ketenpartner de uitdaging aan om verpakkingen te verduurzamen en/of de afvalberg te verkleinen? Doe mee met de CIRCO Track Verpakkingsmaterialen.

Hoe kunnen we de horecasector stimuleren om meer circulair en duurzamer te ondernemen in het post-covid tijdperk?

Voor een antwoord op deze bredere vraag hebben provincie Noord-Holland en Circulair Westfriesland een circulaire scan laten ontwikkelen door CREM/Dutch Cuisine. Met behulp hiervan is gekeken naar waar de meeste milieu- en kosten-impact gemaakt kan worden. Een twintigtal geïnteresseerde horecaondernemers uit de regio Noord-Holland-Noord hebben meegewerkt in het scantraject. Het leverde veel inzichten op, onder andere in wat veel wordt ingekocht, bij wie dat is gebeurd en hoe het is verpakt. Daarbij spraken horecaondernemers hun onvrede uit over de groeiende afvalberg van verpakkingsmaterialen. “Het is hoog tijd om extra aandacht te besteden aan de verpakkingen in de horeca sector.” Als vervolg op de scan is daarom een CIRCO Track rondom verpakkingsmaterialen ontwikkeld.

Verpakkingsmaterialen voor horecaondernemers een doorn in het oog

Tegenwoordig is bijna al het voedsel dat aan professionele keukens wordt geleverd (apart) verpakt. Jaarlijks produceren we met elkaar in de gastronomie tonnen aan verpakkings- en restafval dat in de verbrandingsoven terecht komt; Goederen zitten in verpakkingen, in omdozen en daaroverheen nog in folie verpakt, om de boel bij elkaar te houden wanneer het op een trolly de vrachtwagen wordt uitgereden. Het aantal verpakkingen dat een ondernemer ongevraagd krijgt aangeleverd groeit uit tot lokale opslagproblemen voor afval. En dat niet alleen. Al dat materiaal kost geld om het af te laten voeren. Dat kan anders vinden veel horecaondernemers.

Het terugdringen van afval lukt alleen als de gehele keten meewerkt. Waar begin je dan? Ondernemers worden uitgenodigd om deel te nemen aan een CIRCO Track en samen te werken aan oplossingen.

CIRCO-Track

Produceer jij voedselverpakkingen in de horeca? Ben jij horecaondernemer en ben je het overschot aan verpakkingen zat? Of ben jij leverancier van horecaproducten en rijd je met een volle vrachtwagen heen en een lege vrachtwagen terug? Dan dagen wij jou uit om met ons en samen met ketenpartners te werken aan circulaire concrete oplossingen. Doe jij met ons mee? Geef je dan op!

Er zijn werksessies op drie dagen. Deze data zijn 9 maart, 24 maart en 3 april 2023. De precieze locatie volgt nog.

Deze track wordt aangeboden door de Provincie Noord-Holland en Rabobank (georganiseerd door Impact HUB in samenwerking met Circulair Westfriesland) en is bedoeld voor bedrijven die actief zijn in Noord-Holland in de sectoren:

  • Voedselproducenten
  • Retailers & Horecaondernemers
  • Voedselverpakkingsleveranciers
  • Groothandels/distributeurs
  • Afvalverwerkers
  • Biobased productdevelopers

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?