Boer ’n Buffel – Mozzarella voor mens èn natuur

Olivier Schutzelaars en Emma Vlaanderen willen samen bouwen aan een toekomstbestendige boerderij. Een boerderij waar agrarisch ondernemen samenvalt met natuurbeheer, waar goede lokale producten worden gemaakt en waar boer en burger dichterbij elkaar kunnen komen. Kortom, zo puur en lokaal mogelijk. Of zoals hun slogan zegt: ‘Vooruit naar vroeger boeren’. En dit alles met behulp van waterbuffels.

Gezonde dieren en een gezond ecosysteem


Ze kiezen voor waterbuffels omdat die gezond en sterk zijn en geen of nauwelijks antibiotica en krachtvoer nodig hebben. Ze willen dit dan ook tot een minimum beperken of zelfs helemaal niet gebruiken. De waterbuffels eten allerlei soorten gras. Daardoor hoeven er geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt te worden. Hierdoor kan de biodiversiteit opleven en het ecosysteem herstellen. De maaidatum kan uitgesteld kan worden omdat de waterbuffel zeer efficiënt met haar voer omgaat, ze eet graag structuurrijk ruwvoer. Door later te maaien hopen Emma en Olivier meer weidevogels aan te trekken. Ze brengen dan ook minder mest aan op hun weides en verwachten dat daardoor de biodiversiteit zal floreren en er meer bloemen en kruiden gaan groeien. Door hun goede gezondheid hebben buffels amper klauwproblemen en zal het gebruik van antibiotica een zeldzaamheid worden.

Het veengebied is de afgelopen decennia steeds meer drooggelegd ten behoeve van de gangbare landbouw maar als veen droog komt te liggen dan komt de CO2 die de veenbodem vasthoudt weer vrij. Waterbuffels zijn uitermate geschikt om te houden in het natte veenweidegebied. Door te boeren met een hogere waterstand wordt verzakking, krimp, inklinking en oxidatie tegengegaan en wordt de uitstoot van CO2 gereduceerd.

Kwaliteitsproducten en meer


Groei is niet het doel van Olivier en Emma maar een boerderij die voor sociale, economische en ecologische winst zorgt wel. Ze willen bouwen aan een financieel gezond bedrijf waar Boer, Burger en Buffels in balans samenwerken. Ze hebben een korte keten met een regionale afzet in gedachten en willen onder andere mozzarella, burrata, harde kaas, yoghurt en ijs van hun buffelmelk maken en vlees van de stieren. Een waterbuffel geeft minder melk, maar heeft wel een langere levensduur dan een melkkoe. Ze worden ouder en zijn in staat tot op hoge leeftijd voldoende melk te geven. De zuivel- en vleesproducten zijn daardoor kwalitatief beter.

Olivier: ‘Na het volgen van een cursus ‘waterbuffelkunde’ waren we om.’ Buffelvlees is gezond, zeer smakelijk en zeer mager. Naast de productie werken ze aan een circulair landschap en willen ze diensten leveren aan hun partners op het gebied van waterbeheer en vernatting, energieopwekking en grondstofproductie zoals lisdodde. Het bedrijf wordt opengesteld voor publiek zodat het een plek wordt waar zowel boeren als burgers inspiratie op kunnen doen.

Nog geen vaste plek


Olivier en Emma hebben voor 3 jaar een plek gevonden in Amstelveen in de Bovenkerkerpolder. Daar staan hun eerste buffels. Ook zijn de eerste kalfjes al geboren. Hun droom is om een vaste plek te vinden in de omgeving van Haarlem, Spaarnwoude om de eerste echte buffelboerderij te starten in hun eigen provincie, Noord-Holland. Emma: ‘op het moment is het nog een beetje een uit de hand gelopen hobby, waarnaast wij allebei nog een baan hebben, maar als we straks een vaste plek hebben kunnen we onze ideeën verder uitwerken en de boerderij zoals wij hem graag zouden willen echt vorm gaan geven.’
Ze zijn nog steeds op zoek naar een mooie vaste plek dus als je iets hoort of ziet dan horen ze het graag.

Wie zijn Emma en Olivier en hoe is dit plan ontstaan?


Wil je meer weten over de weg die Olivier en Emma al hebben afgelegd? Welke karaktertrekken hen geholpen hebben in hun weg en hoe ze eigenlijk ooit op het idee van Waterbuffels houden gekomen zijn? Groen Kapitaal is bij hen langs geweest en heeft een interview gehouden met de twee. Je vindt het interview hier. Ze vertellen hierin ook hoe de Provincie Noord-Holland hen geholpen heeft (tip: GO!-NH).

Filmpje: Boer ’n Buffel. Olivier en Emma bouwen samen aan een toekomstbestendige boerderij: een boerderij die de grond beheert, waar eigen producten worden gemaakt en met een sterke verbinding tussen boer, burger en buffels.

Blijven volgen of in contact komen:


Website: https://www.boernbuffel.nl/
Facebook: Boer ‘n Buffel | Facebook
instagram: Boer ’n Buffel | instagram

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?