De Boerenversneller: Boer zoekt verandering

De Nieuwe Boerenfamilie is hét platform dat innovatie in de Nederlandse landbouw aanjaagt, door samenwerking tussen boeren en niet-boeren te stimuleren. In de Boerenversneller gaan jaarlijks veertien boeren in negen maanden tijd op zoek naar innovatiemogelijkheden binnen hun bedrijf. Waar ligt financiële ruimte? Wat wil je veranderen? En wie heb je daarbij nodig?

Boer zoekt verandering documentairereeks

De Nederlandse landbouw is aan verandering toe. Want ook al zijn we al generaties lang een agrarische grootmacht, tachtig procent van de Nederlandse boeren staat op een kantelpunt. Zij kunnen steeds moeilijker concurreren met groot, groter, grootst- of niche-boeren. Verandering is niet makkelijk. Er is maatschappelijke druk, de wet- en regelgeving verandert steeds en de berichtgeving over de agrarische sector is vaak negatief. Maar er zijn wel degelijk boeren het ánders willen en doen.
Bijvoorbeeld de deelnemers aan ons Boerenversneller-programma. Over hen maakten we dit jaar een documentaireserie: Boer zoekt verandering. Kijk je mee, en belangrijker nog, praat je mee?

29 januari: aflevering 3 met boeren Peter, Henk, Diana en Jorrit:

22 januari: aflevering 2, met boeren: Els U., Anne, Erik en Marijke:

15 januari: aflevering 1, met boeren Bennie, Marije, Marja, Els E. en Boris:

Heb je na het kijken van de aflevering tips, feedback of zou je eens verder willen praten? Laat een bericht achter op https://www.denieuweboerenfamilie.nl/docu-bzv

In 2019 en 2020 deden vier Noord-Hollande ondernemers mee. Hieronder lees je hun verhaal en kun je je aanmelden voor de Boerenversneller 2021 (tot 11 januari 2021 9.00 uur).

De Noord-Hollandse deelnemers

Boy Griffioen uit Weesp was een van de eerste boeren die in 2019 aan de Boerenversneller mee deed. Boy is boer en kaasmaker (en geluidstechnicus). Hij runt samen met zijn vader en zijn vrouw de werkzaamheden op boerderij De Groene Griffioen in Weesp. Boy heeft veel energie gestoken in de bouw van zijn bedrijfswoning, gemaakt van strobalen. Hij deelt graag zijn kennis over compoststallen en kringlooplandbouw, maar heeft zelf ook nog genoeg vragen over duurzame voedselproductie, gezonde bodems, en het sluiten van de kringloop.

Waarom de Boerenversneller?

Boy verkent allerlei mogelijkheden om de kringloop op zijn bedrijf nog beter te sluiten. Kan dat met kippen erbij, varkens, of moet hij meer aandacht voor de bodem hebben? Het kan nog allerlei kanten op en Boy onderzoekt graag welke innovaties het meest rendabel zijn. Daarnaast wil hij meer investeren in het vertellen van het verhaal van De Groene Griffioen.

Volg de resultaten van Boy via deze link: https://www.denieuweboerenfamilie.nl/boy-griffioen

Kasper Hoex uit Beverwijk deed in 2020 mee aan de Boerenversneller. ‘Ik kan nog niks veranderen want ik ben nog niet begonnen,’ zei Kasper bijdehand toen we hem de vraag stelden wat hij het liefst zou willen veranderen op zijn bedrijf. En dat klopt: Kasper moet nog van start gaan als ondernemer op Rijk van Rorik, een bijzonder buitengebied (in de buurt van Beverwijk) in ontwikkeling, waar Kasper onder de vlag van zijn vorige bedrijfje De Groente Amsterdammer de agrarisch tak voor zijn rekening gaat nemen. Voor Kasper is CSA, community supported agriculture, zonder twijfel dé landbouwvorm van de toekomst. ‘Ik geloof dat we grootschalig kleinschalig voedsel moeten produceren, gebaseerd op vertrouwensrelaties tussen mensen.’

Waarom de Boerenversneller?

In het ‘Rijk van Rorik’ wil Kasper laten zien ‘dat klein groot kan zijn’ en dat CSA daadwerkelijk de toekomst heeft. Maar daarbij staat hij nog wel voor een aantal uitdagingen. Hij heeft wel ervaring als akkerbouwer, maar nog niet op de kleigrond die typisch is voor het gebied bij Beverwijk. Daarnaast weet hij nog niet precies hoe hij van ‘De Groente Amsterdammer’ naar complete versboxenleverancier wil gaan. Daar komt sowieso samenwerking met een melkveehouder bij kijken, maar wat nog meer? Hoe komen de boxen bij de consument? Is dit iets wat Kasper zelf moet gaan doen, of besteedt-ie dat beter uit? Op deze en vele andere vragen wil hij tijdens de Boerenversneller antwoord krijgen.

Volg Kasper via https://www.denieuweboerenfamilie.nl/kasper-hoex

Marijke Dirkson uit Egmond, Noord-Hollands bekendste schaapsherder, deed ook mee aan de  Boerenversneller 2020! Het bedrijf van Marijke is geen boerderij op één plek: haar kudde van 2000 schapen graast in de duinen van Noord-Holland en draagt zo bij aan grotere biodiversiteit. Opdrachtgevers zijn natuurorganisaties, gemeenten, waterschappen en particulieren. Veel gemeenten zetten een schaapskudde in om bermen en parken te beheren. Ook hier is de gedachte dat structuur en variatie in de begroeiing voor een veel rijker planten- en dierenleven zorgen. Tegelijkertijd verspreiden schapen zaden, waardoor ze verschillende gebieden met elkaar verbinden. ‘Voor menigeen is een schaapskudde bovendien een belevenis. De mensen kijken eerst verbaasd als we oversteken bij het stoplicht, maar daarna grijpt iedereen naar zijn mobieltje om een foto te maken.’

Waarom de Boerenversneller?

Marijke doet mee omdat ze haar bedrijf binnen drie jaar volledig circulair wil hebben, en ook het landbouwdeel wil gaan inzetten voor natuurbeheer. ‘We willen de landbouwgrond via investeerders aan het bedrijf verbinden, een soort adoptie- of sponsorregeling,’ legt Marijke uit. ‘Op die grond willen we bokashi (gefermenteerde compost) uitrijden en stro en krachtvoer verbouwen.’

Volg de resultaten van Marijke via: https://www.denieuweboerenfamilie.nl/marijke-dirkson

Erik Boele de Zeeuw uit Haarlem is de enige niet-agrarische deelnemer aan de Boerenversneller, maar zeker welkom als voedselvernieuwer. Erik heeft zijn eigen oesterzwammenkwekerij opgezet. ‘We zijn uit het niets begonnen met koffieprut ophalen, en telen daar oesterzwammen op. Dat is een beetje uit de hand gelopen, maar wel een uitstekende manier om het verhaal over de noodzakelijke transitie van ons voedselsysteem en de nieuwe economie te vertellen.’

Waarom de Boerenversneller?

Eriks bedrijf is nog volop in ontwikkeling en hij kan wel wat begeleiding gebruiken om de vele ideeën, dromen en kansen die voorbijkomen te structureren. Met de hoeveelheid aangeboden koffieprut zit het wel goed, maar de afzet is nog niet optimaal.  Een van Erik’s idealen is het bouwen van een toekomstbestendig samenwerkingsverband – het deelgenootschap. Zou dat model de basis kunnen zijn om de ‘binnenstedelijke kringloop’ nóg verder te sluiten? Met de reststromen van de kwekerij zou hij een verticale boerderij willen starten, waar kiemgroenten groeien op de vermicompost. ‘De kiemgroentenkwekerij kan de oesterzwammenkwekerij voorzien van zuurstof en warmte, en andersom kan de oesterzwammerkwekerij de kiemgroentenkwekerij voorzien van CO2.’ Volgt u het nog? Volg de komende tijd Erik en zijn Oesterzwammerij in zijn zoektocht naar de perfecte kringloop met de stedelijke reststromen van de stad!

Volg de resultaten van Eric via https://www.denieuweboerenfamilie.nl/erik-boele

De Nieuwe Boerenfamiliedag 2020

De leukste dag van het jaar, De Nieuwe Boerenfamiliedag, is dit jaar digitaal. In januari pitchen de veertien boeren uit het Boerenversneller traject 2020 hoe zij samen slimmer gaan boeren. Een dag vol frisse inspiratie, nieuwe connecties en een feestelijke afsluiting.

In januari sluiten we de Boerenversneller 2020 in stijl af – met een schitterende documentaireserie over de deelnemers: BOER ZOEKT VERANDERING. Sluit aan bij een van de Q&A’s naar aanleiding van de drie afleveringen – op 15, 22 of 29 januari

De Nieuwe Boerenfamilie is een initiatief van Food Hub en wordt ondersteund door Stichting DOEN. Het platform wordt gerealiseerd in samenwerking met de LTO Noord, Vandejong Creative Agency, 5voor1, Impact Hub en Agrio. De Noord-Hollande bedrijven die hieraan hebben meegedaan zijn volledig gesponsord door de Provincie Noord-Holland.

Inschrijven Boerenversneller 2021

De inschrijving voor de derde editie van de Boerenversneller is geopend! Deze nieuwe editie gaat voorjaar 2021 van start. Door mee te doen aan de Boerenversneller, ga je van bedrijfsidee naar prototype, ontdek je de mogelijkheden achter je cijfers, word je omringd door je Nieuwe Boerenfamilie, krijg je coaching van experts binnen en buiten de sector, én vergroot je je kennis en innovatiekracht. In 2021 gaan we weer 15 boeren versnellen. Inschrijven kan tot en met 11 januari, 9 uur.

Meer informatie en inschrijven: https://www.denieuweboerenfamilie.nl/boerenversneller

Matchmaking

De Nieuwe Boerenfamilie bestaat uit boeren & niet-boeren die samen de Nederlandse landbouw slimmer willen maken. Op de pagina vind je oproepen tot samenwerking, van zowel boeren als niet-boeren. Je vindt er ook concrete voorbeelden van samenwerkingen die op het platform zijn ontstaan: www.denieuweboerenfamilie.nl

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?