5 Alkmaarse horecaondernemers pakken voedselverspilling aan

In april is op initiatief van de provincie Noord-Holland en gemeente Alkmaar een programma van start gegaan om voedselverspilling in de Alkmaarse Horeca aan te pakken.

De restaurants Turfmarkt, Fonduerestaurant de Fransman, Brownies&DownieS Alkmaar, Grand Café de Kleine Waarheid en Grand Café Klunder krijgen de komende maanden begeleiding van de organisatie Greendish om voedselverspilling in hun bedrijf aan te pakken. Daarnaast voegen zij minimaal 1 duurzamer of gezonder gerecht aan de menukaart toe. Het doel is dat ook andere horecaondernemers deze voorbeelden gaan volgen.

Traject

De ondernemers beginnen met een 0-meting die inzichtelijk maakt wat er aan voedsel verspild wordt. Op basis daarvan brengen specialisten de mogelijke besparing in kaart. Vervolgens worden handige hulpmiddelen en informatie op de locaties afgestemd. Tijdens het ‘YourChoice’ onderdeel van het traject, wordt met de ondernemers gekeken naar de milieu impact van hun menukaart. Het doel is om minimaal 1 gezonder of duurzamer gerecht aan het menu van het horecabedrijf toe te voegen of een bestaand gerecht aan te passen.

Inez Noordermeer en Barbara Schaaper van Brownies & DownieS waren meteen enthousiast over dit programma: “Wij kijken al kritisch naar onze bedrijfsvoering zodat deze zo duurzaam mogelijk verloopt. De koffieprut wordt bijvoorbeeld al opgehaald door Upcycle/bicycle. Maar we hebben ook het idee dat het op sommige punten nog beter kan. Door aan te sluiten bij dit programma krijgen we een beter inzicht in de verspilling, nieuwe hulpmiddelen én een waardevolle toevoeging op onze menukaart.”

Voordelen van voedselverspilling tegen gaan

Door de 2 genoemde onderdelen aan te pakken zorgen de restaurants voor kilo’s voedselbesparing. Dat scheelt productie-en-energiekosten. Daarnaast draagt het bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. Het zorgt ook nog eens voor een aanzienlijke kostenbesparing bij de ondernemers.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?