14 jan – ‘Red de appel’-dag: 10.000 kilo biologische appels

Fruitteler René van der Aarde heeft  10.000 kilo biologische appels op zijn bedrijf liggen die vragen om opgegeten te worden. Op zaterdag 14 januari organiseert René een ‘Red de appel’- dag’ op zijn bedrijf in Hem.

Voor 1 euro per kilo mag iedereen tussen 10.00 uur en 15.00 uur zelf zijn eigen tas, mand of krat komen vullen.

Al generaties teelt familie van der Aarde fruit aan De Hout 13 in Hem. René: “Wij hebben het milieu hoog in het vaandel staan. Daarom zijn wij bezig ons fruitbedrijf om te schakelen van reguliere teelt naar biologische teelt. Voor ons is dit een logische maar spannende stap: Logisch, omdat de huidige manier van landbouw de aarde uitput. Te vaak gaat het om ‘veel voor weinig’ zonder oog te hebben voor wat de aarde nodig heeft om voor ons te blijven zorgen.  Het is spannend omdat het voor ons betekent dat we een aantal jaren minder zullen oogsten terwijl de prijs die we ontvangen nog de prijs voor reguliere teelt is. Deze overstap kost ons dus veel geld en extra moeite om deze duurzame appels onder de aandacht van de consument te brengen. Wij zien dat de meeste consumenten nog niet kiezen voor de biologische appel. Europa, Rijk en provincie stimuleren de omschakeling naar biologisch wel. Daarom willen wij met deze actie aandacht vragen voor dit mooie product en voor de afzet ervan.”

De provincie Noord-Holland ondersteunt de actie van René. Gedeputeerde Ilse Zaal: “Wij leveren een kleine bijdrage door te helpen met de organisatie van deze dag. Om te komen tot een duurzaam voedselsysteem is het belangrijk dat er meer duurzame producten worden verkocht en dat de afstand tussen de producent en de consument zo klein mogelijk is. Dit draagt bij aan een betere leefomgeving én aan een beter verdienmodel voor de agrarisch ondernemer. In 2020 vond een soortgelijke actie plaats in Haarlem. Toen kochten honderden mensen aardappelen. Ik hoop dat de actie van René net zo’n succes wordt en dat meer mensen kiezen voor biologische appels !”

Kom je ook appels redden?

Op zaterdag 14 januari ben je tussen 10.00 en 15.00 uur welkom bij het bedrijf van René van der Aarde.
Adres: De Hout 13 in Hem.
www.vanderaarde.nl
Betalen van de appels kan contant of met pin.

Besteloptie

Wie zeker wil zijn van een (paar) kilo appels kan alvast een bestelling plaatsen via Too Good To Go (zoek: Fruitkwekerij van der Aarde, Hem)

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door: provincie Noord-Holland, Voedsel Verbindt, Too Good To Go, ProeVkantoor.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?