Dag van de Wilde Gans

Op 6 juni 2024 organiseert het Slow Food Youth Network in opdracht van de provincie Noord-Holland en de Faunabeheereenheid Noord-Holland de Dag van de Wilde Gans. Meld je nu aan voor dit interessante evenement.

Waarom de wilde gans?

Nederland is een echt ganzenland. Door het vele open water en eiwitrijke gras vliegen de dieren niet door naar het zuiden. Inmiddels zijn de aantallen zó groot, dat de ganzen schade veroorzaken aan landbouw en natuur, en ook de vliegveiligheid is in het geding. Wanneer preventieve maatregelen onvoldoende helpen, worden afschot of ruivangsten ingezet. Alleen al in Noord-Holland werden in 2023 zo’n 40.000 ganzen gedood. Een deel van deze ganzen wordt benut voor consumptie: als specialiteit in restaurants, of als lekkernij op tafel thuis. Het overgrote deel wordt vernietigd, want duurzame afzetmogelijkheden zijn erg beperkt. Zonde, want ganzenvlees is een bruikbare en uit de natuur afkomstige bron van eiwitten. Ook biedt de gans andere grondstoffen voor onder andere dierenvoer en donsproducten.

Doe je mee?

Van jager tot chefkok, van beleidsmaker tot ecoloog, en van student tot kunstenaar: iedereen is welkom om mee te denken. Op 6 juni 2024 komt de hele keten rondom de wilde gans samen om elkaar te inspireren en samen praktische oplossingen te bedenken. Heb je zelf een toevoeging, bijzondere bijdrage, of goed idee voor de verwaarding of waardering van de wilde gans? Stuur een mail naar dagvandewildegans@sfyn.nl

Praktische informatie

Datum en tijd

6 juni 2024
12:00-18:30

Locatie

De Kookfabriek
De Flinesstraat 4, 1114 AL Amsterdam

Programma

12:00 Inloop
12:30 Welkomstwoord
13:00 Begin workshops, proeverijen en expositie
16:30 Begin borrel
18:30 Einde evenement

Eten & Drinken

Tijdens de dag zullen er voldoende hapjes worden verzorgd en kunnen drankjes besteld worden bij de bar. Er is geen lunch of diner inbegrepen.

Deel dit artikel met anderen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
E-mail

Aanmelden voor onze nieuwsbrief?